czwartek, 25 lutego 2016

Ryż z kiełbaską i warzywami.

Dla pracujących kobiet szybki, jednogarnkowy obiad to skarb. Lekki ryż, warzywa i odrobina kiełbasy to lekki obiad, a zadowoli każdego. Można przygotować go na oliwie, zamiast na maśle i tylko z warzywami -będzie fit.


SKŁADNIKI:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1- 2 kiełbasy białe
  • 1-2 woreczki ryżu 
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 1 łyżeczka Primerby bazyliowej
  • ulubione przyprawy:pieprz, sól, przyprawa włoska


WYKONANIE:

  • na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, smażymy pokrojoną w paski kiełbasę,
  • bakłażana i cukinię kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu po kiełbasie najpierw bakłażana na złoty kolor, potem cukinię, krótko aby została chrupiąca i buro zielona,
  • warzywa zdejmujemy z patelni wsypujemy ryż, dodajemy wody i kiełbasę, dusimy pod przykryciem do miękkości ryżu,
  • następnie do ryżu dodajemy warzywa, kiełbasę, mieszamy, odstawiamy na 1/2 godz, aby wszystkie smaki się przegryzły, 
  • w razie potrzeby doprawiamy do smaku i podgrzewamy, gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz