sobota, 6 lutego 2016

Lekka sałatka z granatem.

Same warzywa to dla większości trochę za mało, trzeba więc je wzbogacić o makaron, ser czy mięsko. Sałatka, którą proponuję to dobra propozycja na kolację, ale również na obiad. Szybka i pyszna.


SKŁADNIKI:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros lub inne wg.smaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ulubiony mix sałat
  • 1/2 granata 

sos:

  • 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • sok z około 1/3 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz


WYKONANIE:

  • mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą,
  • produkty na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki,
  • bezpośrednio przed podaniem układamy sałatkę: warzywa, mięso, nasiona granatu, polewamy sosem,
  • trzeba pamiętać, że sałata pod wpływem sosu opada- można zamiast polewać sosem podać go w dodatkowym naczyniu, wówczas warzywa do końca będą chrupiące i każdy doda sobie tyle sosu ile lubi.
  • Ja polałam sałatkę i sałaty niestety opadły. sałatka była pyszna, ale chrupiące warzywka są zawsze fajniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz