poniedziałek, 28 grudnia 2015

Modra kapusta.

Do smacznych wołowych rolad modra kapusta jest najlepszym dodatkiem, zresztą przy innych mięsach sprawdza się również wyśmienicie.



SKŁADNIKI:


  • 1 średnia główka modrej kapusty
  • 1-2 szalotki
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 1 łyżka octu
  • sok z około 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • masło lub smalec
WYKONANIE:

  • kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się nie rozgotowała),
  • na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy,
  • kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę i przyprawy, dusimy do miękkości podlewając sokiem jabłkowym(zamiast tego soku można użyć np. z czarnej porzeczki ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz