niedziela, 15 listopada 2015

Kluski śląskie ze surowymi ziemniakami.

W moim domu wszyscy bardzo lubimy kluseczki wszelkiego rodzaju. Podawałam już przepis na typowe kluski śląskie, ale nie dawno miałam okazję jeść te kluseczki z dodatkiem surowych ziemniaków i były pyszne! Ponieważ bardzo lubię "szare kluski" ze surowych ziemniaków, to te też bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa.




SKŁADNIKI:


  • 2 jajka
  • 10 średnich ziemniaków
  • 1/2- 1 szkl. mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól


WYKONANIE:


  • 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy w maszynce na najmniejszych oczkach,
  • pozostałe surowe ziemniaki również przekręcamy przez maszynkę,
  • dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i jajka, wyrabiamy, aż ciasto odchodzi od ręki, ale jest plastyczne, formujemy kluseczki(małe okrągłe kuleczki, spłaszczamy i robimy dziurkę),
  • zagotowujemy wodę, solimy.
  • do wrzątku wrzucamy kluseczki, gotujemy na małym ogniu około 5 min od wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz