poniedziałek, 12 października 2015

Zapiekane puree z mięsem mielonym i kapustą kiszoną.

Przygotowałam tą potrawę zainspirowana Zapiekanką z ziemniaków, dorsza, boczku i kapusty kiszonej Karola Okrasy. Miałam możliwość zobaczenia małej cząstki programu, w którym właśnie przygotowywał to danie. Urzekł mnie wygląd tej potrawy(widziałam końcówkę programu-niestety- nad wyglądem mojej muszę popracować, ale smak...) postanowiłam, więc przygotować coś w tym stylu. Co prawda tylko główne składniki są takie same- reszta wg. mojego uznania, ale wyszło pysznie!



SKŁADNIKI:


  •  1 kg ugotowanych ziemniaków mączystych
  •  4 plastry wędzonego boczku
  •  0.5 kg. łopatki- zmielić
  •  3 ząbki czosnku
  •  1/2 cytryny
  •  1 cebula
  •  50 dag. kiszonej kapusty
  •  1 łyżka miodu
  •  1 łyżka smalcu 
  •  kilka kropel maggi
  •   1/2 łyżeczki mielonych grzybów leśnych
  •   200 ml słodkiej śmietanki 18%
  •   ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  •   ½ łyżeczki suszonego majeranku
  •   50 g masła
  •   sól, pieprz, olej


WYKONANIE:

  • plastry boczku kroimy w kostkę smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy zmieloną na grubych oczkach łopatkę, smażymy do zrumienienia,


  •  kapustę kroimy i gotujemy, dodajemy proszek z grzybów, smalec, sól, pieprz, miód oraz sok z cytryny, kilka kropel maggi,dusimy do miękkości,
  • do garnka wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia,
  • ziemniaki przeciskamy przez praskę,
  •  dodajemy do śmietany z gałką, majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy,
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warstwami-kapustę-mięso-puree, pryskamy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 min. do zrumienienia puree



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz