czwartek, 23 kwietnia 2015

Kotlety drobiowe z płatkami migdałów.

Miałam ostatnio okazję jeść kotlety drobiowe i to natknęło mnie, żeby odnaleźć ich kolejne wcielenie.  Przygotowałam dziś na obiad delikatne kotleciki drobiowe w panierce z migdałami. Polecam serdecznie - może trzeba im poświęcić trochę czasu, ale warto.

SKŁADNIKI:

  • 1kg. filecików z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie
  • 1-2 kajzerki namoczone w mleku
  • 1-2 jajka
  • koperek, kawałek białego pora,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta, płatki migdałowe

WYKONANIE:

  • filet zmielić na grubych oczkach razem z cebulą,
  • dodać przyprawy, odciśniętą bułkę,
  • wszystko dokładnie wymieszać,
  • przygotowujemy panierkę: bułkę i migdały(tej wielkości porcje mieszamy)

  • formujemy kotlety maczamy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w panierce,
  • następnie smażymy na maśle krótko z jednej i drugiej strony,
  • naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kotlety, posypujemy wiórkami masła, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika na 1/2godz.,
  • następnie kotlety posypujemy koperkiem i porem(wcześniej wymieszać warzywa z oliwą z oliwek- warzywa nie zmienią koloru),
  • ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min. (bez folii i gotowe),
  • na dno naczynia dobrze wlać szkl. bulionu z drobiu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz