czwartek, 23 kwietnia 2015

Kotleciki z polędwiczki.

Polędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczne mięso, chude i delikatne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Kotleciki z dobrze zamarynowanego mięsa są naprawdę pyszne i kruche.
SKŁADNIKI:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do wieprzowiny
  • sól, pieprz, 3 ziarenka jałowca, majeranek
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
WYKONANIE:
  • wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu, mieszamy z oliwą z oliwek(marynata),
  • mięso kroimy w paski grubości 2-3cm. , rozbijamy nakłuwaczem, wcześniej smarując mięso marynatą, 
  • wkładamy do lodówki na 3-4 godz.,
  • z jajka, mąki przygotowujemy lekkie  ciasto, kotlety maczamy w cieście i smażymy na maśle na delikatnym ogniu z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz