sobota, 11 kwietnia 2015

Grillowany pstrąg.

Witam serdecznie, czas grillowania trwa już w pełni, piękna pogoda zaprasza nas do ogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi.


PSTRĄGI Z GRILLA.

SKŁADNIKI:

  • 2 pstrągi patroszone
  • czosnek
  • chili, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • przyprawa do ryb opcjonalnie

WYKONANIE:

  • patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym,
  • oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną pokrojoną na małe kawałki(marynata),
  • wysuszoną rybę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wnętrza marynatę(smarujemy rybę też z zewnątrz), zawijamy w folię aluminiową  i wkładamy do lodówki na około 2 godz. (jeśli pomyślicie wcześniej to na całą dobę),
  • pstrągi wyjmujemy z folii aluminiowej i wkładamy do "kratki do ryb" i na grilla, smażymy po 10 min.z każdej strony,( na wierzch ryby włóż plasterki masła- doda smaku),
  • danie jest gotowe jeszcze jakaś sałatka i super kolacja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz