wtorek, 6 stycznia 2015

Ziemniaczki "Księżnej".

Ziemniaki w Wielkopolsce to nieodzowny dodatek do obiadów, który można przygotować na wiele sposobów. Proponuję - ziemniaczki "Księżnej". Są bardzo smaczne , no i efektownie wyglądają na talerzu w towarzystwie ryb czy mięs.


SKŁADNIKI:
  • 1- 1,5 kg. ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 20-30 gr. masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól, świeżo zmielony pieprz, inne przyprawy wg. upodobań.

WYKONANIE:

  • ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem  czosnku,
  • ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na puree, piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp. 220 stopni,
  • dodajemy żółtka i wszystkie przyprawy, delikatnie mieszamy,
  • masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki,
  • wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozetki dowolnej wielkość,
  • wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 10-12 minut, aż czubki ładnie się zarumienią,
  • Podajemy gorące.

4 komentarze: