sobota, 17 stycznia 2015

Żeberka w coli i miodzie.

Żeberka to jedno z ulubionych mięs wieprzowych. Wiele słyszałam o żeberkach w coli, więc dziś postanowiłam je wypróbować. Jest wiele przepisów, więc wzięłam z nich co najlepsze moim zdaniem i nie zawiodłam się.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg żeberek,
  • 1 łyżka  miodu,
  • 1/3 szklanki coli,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sól, pieprz do smaku, vegeta,
  • rozgniecione 2 ząbki czosnku.
WYKONANIE:
  • Żeberka kroimy na porcje nacieramy solą, pieprzem, vegetą i rozgniecionym czosnkiem,
  • miód, colę, ketchup dokładnie mieszamy, dodajemy żeberka, mieszamy,
  • odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.,
  • następnie wraz z marynatą wkładamy do worka i pieczemy w piekarniku około 1 godz. , aż mięso odchodzi od kości,
  • podawać np. ze smażonymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz