poniedziałek, 26 stycznia 2015

Spaeztle alpejskie z warzywami.

Danie to można przygotować na bogato i fit. Dla mnie obie wersje są super. Szpecle to kluseczki wyrabiane z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody. Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania.



SKŁADNIKI:

Szpecle:

  • 2 jajka
  • 1i 1/2 szkl. mąki
  • kieliszek wody lub mleka
  • sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki.

warzywa:

  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.)
  • 10-15 cm. białej części pora
  • 1/2 główki czosnku
  • 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju,

WYKONANIE:

  • wszystkie składniki na spaeztle  dokładnie mieszamy,
  • zagotowujemy  wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki rosołowej,
  • kluseczki rzucamy na wrzątek widelcem (albo przeciskamy przez praskę do kluseczek), gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy,
  • na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej strony 2-3 min., wykładamy do miseczki,
  • warzywa kroimy w słupki, smażymy na tłuszczu od kurczaka najpierw marchew 3-5 min., dodajemy cukinię, a na końcu por, doprawiamy do smaku, 
  • dodajemy szpecle i obiad gotowy!(danie równie dobre bez dodatku kurczaka)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz