piątek, 16 stycznia 2015

Sznycel na kapuście z grzybami.

Witam, dziś piątek, więc pora pomyśleć o obiedzie na niedzielę. Dziś przygotowałam Sznycel na kapuście z grzybami, przepis Pana Adama z Jawora- wierzcie mi "niebo w gębie".


SKŁADNIKI:


  • 5-6 plastrów karkówki
  • 2,5 kg. kapusty kiszonej
  • 5-10dag. grzybów suszonych
  • 5-6 średnich cebul
  • 2-3 łyżki oleju 
  • 2-3 łyżki masła
  • ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie bez )
  • cukier dla złamania smaku,
  • majeranek roztarty w dłoniach(żeby uwolnić głęboki aromat),
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe,
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga 
WYKONANIE:
  • kapustę gotujemy 1/2 godz.,
  • grzyby gotujemy około 1 godz. (wodę zostawiamy),
  • na patelnię elektryczną wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i  smażymy,
  • do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby i przyprawy do smaku, dusimy  do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby), pod koniec dodać masło w wiórkach, wymieszać ,
  • w tym czasie ubijamy lekko  plastry karkówki, maczamy w mące, jajku i bułce i smażymy najlepiej na klarowanym maśle,
  • na talerzu układamy kapustę, na niej sznycel i możemy zajadać się smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz