sobota, 10 stycznia 2015

Przystawka/przekąska - terrina z łososia.


Czas karnawału i spotkań z przyjaciółmi rozpoczęty, więc chcę Państwu zaproponować przystawkę z łososia wędzonego. Myślę, że nie tylko dla smakoszy ryb-  każdy chętnie przekąsi coś tak dobrego.



SKŁADNIKI:

  • 200gr. wędzonego łososia
  • serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.)
  • 1/2 opakowania serka Almette z ziołami
  • ogórek zielony
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl. wrzątku
  • 1/4 marchewki ugotowanej
  • przyprawy: sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta

WYKONANIE:

  • w 1/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, pozostawiamy do wystygnięcia,
  • obieraczką do warzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia,
  • przygotowujemy folię, ucinamy odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny) , 
  • kładziemy na nią plastry łososia,

  • następnie przygotowujemy pasty:
  • serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.), 1 mały plasterek drobno pokrojonego łososia, poduszona marchewka, przyprawy oraz połowa zimnej żelatyny,
  • wszystko razem mieszamy i kładziemy na łososia,
  • na pastę kładziemy plastry ogórka,

  • Przygotowujemy drugą pastę: 1/2 opakowania serka Almette z ziołami, drobno posiekana pietruszka ewentualnie przyprawy, kładziemy na ogórek,
  • zwijamy łososia w folię i terrina wędruje do lodówki,


Po kilku godzinach potrzebny jest Wam naprawdę ostry nóż, aby pociąć ładnie terrinę i gotowe!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza