wtorek, 6 stycznia 2015

Polędwiczki z dorsza.

Bardzo lubimy ryby w każdej postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy.





SKŁADNIKI:

  • 60 dag. polędwiczek z dorsza
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel limonki,
  • przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,

WYKONANIE:

  • rozmrożone polędwiczki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki,
  • opruszamy przyprawami, kropimy(delikatnie- 2-3 kropli na kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz.















  • następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz