niedziela, 18 stycznia 2015

Krem z pora.

Bardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem.


SKŁADNIKI:

  • 3 białe części pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • mały kawałek pietruszki i selera
  • szczypta gałki muszkatołowa
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz, vegeta
  • trochę szczypiorku lub pietruszki-do posypania
  • plaster 100gr. łososia wędzonego

WYKONANIE:

  • Por kroimy na półkrążki, smażymy na klarowanym maśle , aż się zeszkli,
  • dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa

 
  • w garnku zagotować bulion, dodać zeszklony por i warzywa, gotować do miękkości, doprawić do smaku,
  • zmiksować, 
  • udekorować plastrem łososia wędzonym, ewentualnie kleksem śmietany kwaśnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz