niedziela, 14 września 2014

Gruszki z marcepanem.

Jak już wspominałam wcześniej nie jestem fanką słodkości, ale wczoraj zrobiłam coś naprawdę dobrego!Gruszki z marcepanem zachwycają wspaniałym smakiem, ale też prostotą. Te gruszki będą częstym gościem w moim domu!














SKŁADNIKI:
  • 7 gruszek
  • 200g masy marcepanowej
  • kardamon
Kruszonka:
  • 1/2 szkl1 cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. krupczatki 
  • 1/3 szkl. mąki tortowej
WYKONANIE:
  • gruszki umyć, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne, ściąć lekko z zaokrąglonej strony, aby nie przewracały się na blaszce,
  • w wydrążone miejsce wkładamy kulkę masy marcepanowej posypujemy kardamonem i kruszonką    ( można trochę przycisnąć ją do gruszki),
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min. (do zrumienienia kruszonki).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz