niedziela, 10 sierpnia 2014

Szarlotka z bitą śmietaną.

W niedzielne przedpołudnie naszła mnie ochota na SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ! Przypomniałam sobie i odszukałam przepis na biszkopt mojej cioci, który zawsze się udaje. Stąd dziś u mnie na stole ta pyszna szarlotka.












SKŁADNIKI:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 20 dag. cukru
  • 8 dag. mąki tortowej 
  • 8 dag. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg. kwaskowych jabłek
  • 5 dag. żurawiny
  • 2 galaretki (ja daję np. malinę+ agrest)
  • 1 łyżka żelatyny
  • cukier do smaku(ja nie dodaję)
Masa śmietanowa:
  • 1/2 l. śmietany 30 %
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • można dodać trochę wanilii
Do dekoracji:
5 dkg. płatków migdałowych

WYKONANIE:
  • Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek - ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku,
  • gdy powstanie piana wlewamy wrzącą wodę- po łyżce,
  • mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy, wlewamy na blachę,
  • wkładamy do nagrzanego do 280 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.studzimy,
  • Masa jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy,
  • kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt,
  • Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie - studzimy, śmietanki kremowe mocno schładzamy - ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i wanilię,
  • następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę i wylewamy na masę jabłkową,
  • wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
  • Płatki smażymy na suchej patelni-posypujemy ciasto-gotowe!

2 komentarze:

  1. A co z żółtkami? Czy nie są potrzebne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żółtka dodajemy do ubitych białek, przepraszam, ale uciekło. Przepis już zweryfikowany pozdrawiam.

      Usuń