środa, 26 marca 2014

Zupa pieczarkowa.

ZUPA PIECZARKOWA , to dobry pomysł na obiad. Istnieje wiele przepisów, ja mam własny, ale pyszny.
















SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg żeberek wieprzowych,
  • 0,80 dag.  pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • nać pietruszki
  • 3 litry wody
  • 6 dużych ziemniaków
  • 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy
  • 200 gram śmietany słodkiej 18% 
  • sól ,pieprz
  • 1 czubata łyżka vegety 
  • opcjonalnie przyprawy, które lubicie

WYKONANIE:
  • Żeberka umyć, zalać wodą zagotować,
  • Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować,
  • Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować do miękkości żeberek,
  • Ugotowane żeberka wyjąć i  pokroić,
  • pieczarki  usmażyć na łyżce oliwy z pieprzem, solą i cebulką pokrojoną w kostkę,
  • Do wywaru dodać pokrojne w plasterki pieczarki i ziemniaki w kostkę,
  • Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron,
  • Gotować jeszcze 10 min.
  • Wrzucić mięsko i posiekaną pietruszkę.
  • Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać.
  • Wlać do zupy i wymieszać(nie gotować)
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz