wtorek, 4 marca 2014

Sernik

No to czas na sernik. Jeszcze trochę i polubię pieczenie... Muszę przyznać, że nie trudno go zrobić, a radość jedzenia jest wielka dla całej rodziny.


















SERNIK

Ciasto:

  •      4 żółtka,
  •    3 szkl. maki zwykłej,
  •      3 łyżki cukru,
  •      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •      kostka margaryny


Masa serowa:


  •     1kg. sera,
  •     3/4 kost. margaryny,
  •     1 szkl. cukru,
  •     3 całe jajka,
  •     1 budyń śmietankowy bez cukru

Wykonanie:

Piana z białek:
4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru,


  • Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem.
  • Ciasto podzielić na dwie części,
  •  większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno z cukrem i na wierzch pokruszyć resztę ciasta. 
  • Piec 50-60 min. bez termoobiegu (góra /dół)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz