czwartek, 6 marca 2014

Pieczona biała kiełbasa.

Na śniadanie wielkanocne proponuję Pieczoną białą kiełbasę. Jest to przysmak, który gości na moim stole od kilku lat i "cieszy się powodzeniem". Kiełbasa jest aromatyczna i bardzo smaczna.
Zdjęcie niestety później...

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg. białej surowej białej kiełbasy,
  • cebula,
  • pół selera,
  • 3 liścia laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka łyżek oleju,
  • grubo mielony pieprz,
  • łyżeczka majeranku.
WYKONANIE:
  • Kiełbasę zalewamy wodą, tak aby ją przykryć,
  • dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę,
  • seler, liść laurowy, ziele angielskie,
  • parzymy pod przykryciem 20min., nie gotować,
  • następnie smarujemy naczynie żaroodporne olejem,
  • wkładamy kiełbasę, posypujemy pieprzem i majerankiem ,
  • pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 180 stopni.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz