sobota, 1 marca 2014

Pączki-najlepsze na świecie.

Już po tłustym czwartku, ale chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne pączki. Przepis pozyskałam wczoraj i dziś dopiero piekłam. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie piekłam pączków, ale warto było!Mówić, że są dobre to za mało, dzięki Pani Ewo!












SKŁADNIKI:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • budyń śmietankowy na 0,5l mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag. drożdży
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 5 żółtek
  • 0,5kg. mąki ( ja używam z młyna, ale tortowa też będzie ok)
WYKONANIE:
  • budyń ugotować z 2 łyżkami cukru, 
  • do gorącego dodać margarynę, zmiksować,
  • pozostawić do ostygnięcia(letnie),
  • następnie dodawać do masy rozkruszone drożdże, spirytus, żółtka i mąkę miksować, pod koniec wybić łyżką drewnianą (podsypując mąką), aż ciasto będzie od niej odchodzić,
  • odstawić do wyrośnięcia,
  • następnie wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykrawamy  krążki,
  • na krążek wkładamy powidła lub dżem np. z dzikiej róży, przykrywamy drugim krążkiem,
  • kulamy pączki, zostawiamy do wyrośnięcia,
  • pieczemy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  • SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz