poniedziałek, 10 marca 2014

Kluseczki z kapustą.

Gotowana kapusta kiszona to pyszny dodatek do wielu mięs.Ja bardzo ją lubię dziś przygotowałam ją z pysznymi kluseczkami, które bardzo łatwo można przygotować.

















SKŁADNIKI:

  • kiszona kapusta 
  • cebula
  • słonina
  • liść laurowy
  • vegeta
  • 1 łyżka mąka
  • woda, pieprz, sól 

WYKONANIE:

  • Kapustę pokroić, wrzucić do garnka zalać zimną wodą, dodać liść laurowy i zagotować,
  • Kiedy kapusta jest miękka odcedzić i wrzucić ponownie do garnka ale tym razem nie zalewać wodą,
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę,
  • Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka,
  • Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką,

ZASMAŻKA:



  • Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny  łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie się lekko brązowa, Dodać 1/4 szklanki wody i wymieszać na jednolitą masę i dodać do kapusty.
Przepis na kluseczki:

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • około 20-30 dag. mąki
  • 1/3 szkl. mleka 

WYKONANIE:


  • Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego,
  • łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą,
  • kluski gotujemy dwie minuty po wypłynięciu,
  • następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu ze skwarkami (ja posypuję kluseczki jeszcze przyprawą, która ostatnio bardzo przypadła mi do gustu: Kamis Specialite- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią)
 SMACZNEGO!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz