sobota, 15 marca 2014

Chrupiący kotlet z wieprzowiny.

Kotlet schabowy to chyba sztandarowe danie kuchni polskiej. Chcę Wam zaproponować CHRUPIĄCE KOTLETY na obiad. Dobry kotlet niekoniecznie musi być ze schabu, ja przygotowuje je również z karkówki i szynki.
Jak wspominałam wcześniej soczyste i kruche mięso otrzymamy macerując je w marynacie. Mięso na kotlety warto moczyć całą noc w mleku z przyprawami, a więc...




SKŁADNIKI:

  • około 1kg. szynki wieprzowej lub karkówki czy schabu
  • olej do smażenia 
  • 1 łyżka masła klarowanego(dacie radę bez tego)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
  • około 1/2 szkl. płatków kukurydzianych

"marynata"
  • 1szkl. mleka, 
  • sól, pieprz, 
  • pokrojona w piórka cebula
  • 1-2 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka Vegety

WYKONANIE:

  • mięso kroimy na kotlety grubości około 1cm. rozbijamy
  • marynatę mieszamy i zanurzamy w niej mięso na noc
  • przygotowujemy "ciasto" (o konsystencji naleśnikowego) z jajek, jogurtu, mąki i dowolnych przypraw
  • rozkruszamy płatki kukurydziane i mieszamy z bułką
  • kotlety zanurzamy w cieście i bułce z płatkami
  • smażymy na gorącym tłuszczu
  • są pyszne i chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz