czwartek, 6 lutego 2014

Kotlety mielone-nieco inaczej.

KOTLETY MIELONE  to popularne i chętnie serwowane  danie kuchni polskiej .Ja oprócz tradycyjnych przypraw dodaję: paprykę, oregano i odrobinę vegety. Można dodać również bazylię. Najczęściej używam mięsa wieprzowego- łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są  miękkie i bardzo smaczne.
















SKŁADNIKI:

  •  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 bułka lub 2-3 kromki chleba
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 4-6 średnich ząbków czosnku
  • 4  łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 duże jajko
  • sól,pieprz, papryka ostra
    olej do smażenia 

WYKONANIE:

  • Mięso  drobno zmielić, 
  • Bułkę/Chleb  należy wcześniej zalać większą ilością ciepłej wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą,Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba,
  • Dodać do mięsa.posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • Dodać wszystkie zioła,
  • Wbić jajko,
    Doprawić solą i pieprzem,
  • Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania,
  • Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule.
  • Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku były dobrze uduszone.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza