środa, 26 lutego 2014

Galarciki drobiowe.

Bardzo lubię wszelkie zimne przekąski i to nie tylko na imprezach. Są dobre do śniadania, do kolacji, podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Galarciki drobiowe to bardzo dobra przekąska, która często gości na moim stole. Galaretka jest delikatna i  prezentuje się bardzo ładnie. Poza tym jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności.














A na wielkanocne śniadanie galarcik drobiowy z jajkiem.



SKŁADNIKI:
  • 3 l wody
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2-3 udka z kurczaka
  • 5 małych marchewek 
  • 2 pietruszka (korzeń)
  • kawałek pora
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • Vegeta
  • ewentualnie ocet bądź sok z cytryny
    żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu) 
WYKONANIE:
  • Do garnka wlewamy  3 l wody,
  • Dodajemy pierś i nogi,
  • Gotujemy ok. 15-20 min, zbierając szumowiny,
  • Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku i octu,
  • Gotujemy 15-20 min.
  • Dodajemy warzywa, gotujemy dalej do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy czosnek i ewentualnie ocet (około 10 min. ),
  • Odcedzamy całą zawartość rosołu do innego garnka przez sitko, aby pozostał sam wywar,
  • Odkładamy pierś, nogę oraz marchew, pietruszkę,
  • Sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy,
  • Mieszamy wywar  z żelatyną według instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso i warzywa kroimy w kostkę, można dodać kawałki jajka, kukurydzy...
  • Mięso mieszamy z wywarem i wlewamy w pojemniki,
  • Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc i smacznego!!!
Proszę dzielcie się ze mną swoimi wrażeniami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz