wtorek, 11 lutego 2014

Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi.

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis.





z makaronem














z prażynkami ziemniaczanymi













SKŁADNIKI:

  • 2-3 żeberka lub skrzydełka
  • około 2,5 l wody
  • 5-6 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • pietruszka, kawałek selera i pora
  • 200 ml. śmietany 18%
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka octu lub sok z cytryny
  • 4- 5 ząbków czosnku
  • pieprz, sól

WYKONANIE:

  • Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa,
  • buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru,
  • dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy,
  • kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe.
  • Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z  prażynkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz