niedziela, 17 listopada 2013

Schab na zimno

Mięso jako przekąska, czy pyszny obkład to coś godnego polecenia. Zawsze się obawiam, kiedy przygotowuję pieczeń w całości, czy na pewno będzie wystarczająco soczysta i miękka. No i przeraża mnie czas przygotowania. Wczoraj jednak mit o długim gotowaniu został obalony.
Polecam SCHAB GOTOWANY, aromatyczny, miękki i kruchy. Dzięki Kamila za przepis.

















SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg. schabu
  • 0,5 szkl. soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liścia laurowe
Pamiętajcie, że zawsze możecie doprawiać według swojego gustu, swoimi ulubionymi przyprawami.


WYKONANIE:

  • Sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszać
  • natrzeć schab i odstawić na 3 godz.
  • Zalać wodą i gotować 3-5 min. zostawić w tej wodzie do dnia następnego.
  • Następnego dnia gotujemy 3 min. , zostawiamy w wodzie do wystygnięcia i GOTOWE!
  • SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Witaj,czy ten schab od razu włozyc do wody i doprowadzić do gotowania wody ?czy najpierw zagotować wodę i włożyc ten schab? proszę o dop.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu włożyć do wody. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za odp.juz zrobiłam w smaku jest bardzo dobry ,ale wydaje mi sie,że jest troszeczke za suchy sama nie wiem,ale co tam jest jak jest byle jest smaczny w smaku i tez sie zje,moze taki ma być ?może na drugi raz bedzie lepszy,Mąż nie wierzył ,że w 10 min będzie zrobiony, a jednak był,dziękuję za przepis .Pozdrawiam i życzę Zdrowych Spokojnych Swiat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie powinien być suchy. Proszę gotować go pod przykryciem, jeśli wydaje się być suchy to do marynaty proszę dodać oliwy z oliwek!Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt, proszę mnie tutaj odwiedzać!

      Usuń