środa, 28 sierpnia 2013

Ciasteczka z jabłkami

Zachęcam do upieczenia CIASTECZEK Z JABŁKAMI bez trudu poradzi sobie z nimi początkująca Pani Domu. U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy, są bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Przepis otrzymałam od Pani Jadzi - doświadczonej gospodyni domu z długoletnim stażem, której kuchnie uwielbiam od zawsze. Spróbujcie, a ciasteczka zagoszczą u Was na zawsze.














CIASTECZKA Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:
  • 2 kostki tłuszczu(ja używam 1 kostkę "kasi" i 1 kostkę masła)
  • 1 kg mąki
  • 2 kwaśne śmietany najlepiej kremówki, ale może być też 18 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
WYKONANIE:
  • Tłuszcz, mąkę, proszek posiekać, dodać śmietanę, wyrobić ciasto. 
  • Ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, ja zostawiam na całą noc.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). 
  • Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor.
  • Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder).
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. To już wiem, co wypróbuję jak pojawią się jesienne jabłka na stole :)

    OdpowiedzUsuń