środa, 28 sierpnia 2013

Puree z kalafiora

Dla tych wszystkich, którzy lubią jeść zdrowo, liczą kalorie proponuję zamiast ziemniaków
PUREE Z KALAFIORA 












PUREE Z KALAFIORA
SKŁADNIKI:
  • 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na różyczki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 100 ml chudej śmietany
  • sól morska,pieprz
WYKONANIE:
  • Podziel kalafior na maŁe różyczki, a twardą część pokrój w plastry.
  • Rozpuść na patelni masło. dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty.
  • Następnie dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
  • Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz