niedziela, 25 sierpnia 2013

Placki ziemniaczane po węgiersku

Czas na pyszny obiadek:
















PLACKI PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI NA GULASZ:

  • 1 kg. szynki lub łopatki,
  •   marchew,
  •   pietruszka,
  •   przyprawa do gulaszu,
  •   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka
  •   sól, pieprz
Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli).

SKŁADNIKI NA PLACKI:

Ziemniaki zetrzeć z cebulą
  •   mąka
  •   jajko
  •   sól, pieprz
Wszystko wymieszać, piec złociste placki.
Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz