niedziela, 25 sierpnia 2013

Ogórki kwaszone.

Chciałabym dzielić się z Wami moimi doświadczeniami w kuchni, lubię gotować, a jeszcze większą mam frajdę, gdy moi najbliżsi czerpią radość z przygotowanego przeze mnie jedzenia.

Na dobry początek "Ogórkowe wariacje"

















OGÓRKI KWASZONE

SKŁADNIKI (na 6-7 słoików 0.9l ):

  • 3-4 kg ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 3 kopiaste łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • pęczek kopru (kilka kwiatostanów)
  • większy korzeń chrzanu
  • liść wiśni, plaster selera
WYKONANIE:
Zagotować w garnku 3 litry wody, dodać 3 czubate łyżki soli morskiej (najlepiej gruboziarnistej). Ostudzić.
Ogórki, koper i chrzan dokładnie umyć. Chrzan pokroić na kilka kawałków. Główkę czosnku podzielić na ząbki.
Na sam dół każdego słoika wrzucić 2-3 kwiatu kopru, kawałek chrzanu, 3-4 ząbki czosnku, liść wiśni, kawałek selera opcjonalnie.
Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej. Całość zalać wcześniej przygotowaną letnią wodą z solą, ogórki powinny być zakryte. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz