niedziela, 29 maja 2016

Filet w boczku w sosie pieczarkowym.

Przygotowanie tego mięsa zajęło mi trochę czasu, ale jest pyszne, więc myślę, że warto. Poza tym mięso można przygotować nawet dzień wcześniej, tak właśnie zrobiłam. 

piątek, 27 maja 2016

Naleśniki amerykańskie.

Mówi się, że nie ma amerykańskiego śniadania bez pancakes. Ponoć  naleśniki te robi się na maślance, choć muszę przyznać, że w internecie czytałam różne zdania na ten temat. W przepisie, który przetłumaczył mi syn (z amerykańskiej strony),  to właśnie maślanka była w roli głównej. Dzięki synu warto było spróbować! Przepyszne!

czwartek, 26 maja 2016

Młoda kapusta ze skwarkami.

Młode polskie ziemniaczki są już dostępne w sklepach w znośnej cenie, w połączeniu z młodą zasmażaną kapustą - wyśmienity obiad niekoniecznie z kawałkiem mięsa. Ziemniaczki możemy również podać ze skwarkami, bądź jeśli wolimy z sosem.


wtorek, 24 maja 2016

Zupa prawie cygańska.

W poszukiwaniu dobrej zupy natknęłam się dziś na  zupę cygańską, pomyślałam, że taka zupa pewnie idealnie nadaje się do jedzenia w okresie zimowym, z pewnością jest dobrze doprawiona i potrafi rozgrzać nawet w najzimniejsze dni. Być może teraz to nie najlepszy czas na nią, ale nie mogłam się powstrzymać. Przyrządziłam ją na swój sposób, ale nie mogłam odnaleźć oczekiwanego smaku, dopiero Viktoria - dodałam 3 kiszone ogórki, 1/2 szkl. soku z kiszonych ogórków i nareszcie! Mam nadzieję, że Was też zadowoli ta zupa.

środa, 18 maja 2016

Karkówka "kebab" z piekarnika.

Kolejne odkrycie karkóweczki! Dawno nie robiłam tego dania, a pamiętam, że wszystkim smakowało! Zestaw: ryż, kebab i surówka- smaczny obiadek!

poniedziałek, 16 maja 2016

Kotlety ryżowe z serem.

Na lekki obiadek te kotleciki jak znalazł. To dość szybkie danie, no i można je przygotować wcześniej- dla pracujących kobiet to super rozwiązanie.


Kurczak pod majonezem w galarecie.

Na przyjęcia wieczorne przystawki, czy przekąski są po prostu konieczne. Właśnie przypomniałam sobie, że przed laty jadłam pysznego kurczaka z ananasem pod majonezem, dołożyłam galaretę, którą uwielbiam i oto jest!

sobota, 14 maja 2016

Zraziki ze śliwką.

Pomysł na te zraziki zapożyczyłam od mojej koleżanki Eli. Każda z nas pewnie inaczej je przyprawiła, ale ogólny zarys jest taki sam. Zraziki moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym.

wtorek, 10 maja 2016

Schabowe na bogato.

Poszukiwanie i wzbogacanie smaków to fajna zabawa!Uwielbiam obserwować swoich bliskich, albo gości, którzy smakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem.